Noorderlicht zoektocht Reservelijst
Wat :    Week Lapland
Waar :    Finland
Van :    zaterdag 09 maart
Tot :    zaterdag 16 maart
Tijd :    05:15 uur
Prijs :    € 1890,00 Vlucht, volpension, 5 activiteiten
Reservelijst

Beste deelnemer,

We gaan op reis met een enthousiaste groep en ik heb er zin in!

Dit is de voorlopige planning
Verzamelen bij de Incheckbalie op Schiphol om tussen 2.30 en 2.45 uur

OR 149 Amsterdam 05.15 uur -11.20 uur Kuusamo (tussenstop op Kittilä) 
OR 150 Kuusamo 11.50 uur - 14.25 uur Amsterdam (directe vlucht)

We vliegen met een Boeing 737-800.

Wij verblijven in:
Hotel Kirikeskus
Kiririnteentie 1 
97900 Posio 
FINLAND
+358 40 836 7217 

Verzekering 
Voor de reis naar Lapland heb je de uitbreiding bijzondere (winter)sporten nodig. Als er iets gebeurt, tijdens het skiën maar ook bij het rijden op een sneeuwscooter, kun je rekenen op professionele hulp.  

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam-Kuusamo met TUIfly in de Economy klasse (laatste 3 boekers zitten in Comfort klasse) · luchthavenbelasting en brandstofheffing ca. € 39 p.p. · transfer v.v. · 7 nachten in een kamer o.b.v. volpension (7 x ontbijt en diner, 6 x lunch) · activiteiten volgens programma (Door weersomstandigheden kan er worden afgeweken van de volgorde van de activiteiten) · verzekering voor de sneeuwscooter met een eigen risico van max. € 900 · Engels sprekende gids · ruimbagage 1 stuk max 20 kg.

Niet inbegrepen: evt. brandstoftoeslag.

Winterkleding
Als je een excursie in de sneeuw heeft geboekt laten we je natuurlijk niet in de kou staan! Voor alle excursies in het hoge Noorden geldt dat men ter plaatse wordt uitgerust met geschikte kleding zoals een wind- en waterdichte overall, stevige laarzen, wollen sokken, handschoenen, muts en indien nodig een helm en bril. We raden je aan om zelf voor voldoende warme onderkleding te zorgen.

Ter plaatse verstrekte kleding
De kleding die voor je klaar ligt bij aanvang van een safari bestaat uit een thermische overall die wind- en waterdicht is. Afhankelijk van de temperatuur draag je de overall wel of niet over jouw eigen ski-jack heen. Verder krijg je een helm, een bivakmuts of dunne muts voor onder de helm, een sjaal, leren wanten en wollen sokken. De verstrekte (rij)laarzen of snowboots zijn tenminste een maat groter dan jouw normale schoenmaat. Ruim zittende schoenen houden jouw voeten warmer. Dat geldt ook voor de sokken en kniekousen. Deze schoenen zijn meestal niet geschikt om een langere wandeling op te maken!
De verstrekte kleding mogen gedurende het hele verblijf gebruiken.

Zelf meenemen
Kleed je in laagjes bij lage temperaturen. De eerste laag bestaat uit thermisch ondergoed (broek en shirt met lange mouw van synthetisch materiaal) en dunne sokken of kniekousen (ideaal is 70% wol/30% synthetisch), de tweede laag uit een skipulli of dunne fleecetrui met een sportbroek van katoen of fleece. Trek daarover heen een dikke trui (wol of fleece) aan, met een skibroek en wollen (ski)kousen. De buitenste laag bestaat uit een ski-jack of winterjas, muts en sjaal, handschoenen of wanten. Het is handig om zowel dunne handschoenen mee te nemen als dikkere wanten die daar overheen gedragen kunnen worden. Draag verder stevige bergschoenen of laarzen met profielzool. Bekijk ook dit filmpje nog wat meer kledingadvies.
Voor de sauna is een badjas en slippers meenemen vast fijn (als je nog ruimte hebt in je koffer en niet over 20 kg komt). Grote handdoeken zijn wel beschikbaar in het hotel.

Nog meer tips tegen de kou
- Het dragen van een bril kan bij een sneeuwscootersafari lastig zijn omdat de glazen onder de helm of motorbril kunnen beslaan. Als je ook contactlenzen hebt wordt aangeraden om die te dragen.
- Het is beter om voorafgaand aan een sneeuwscootersafari geen crème of make-up op het gezicht te doen, want met crèmes heb je meer kans op bevriezing van de huid. Neem vlak voor een safari bij extreem lage temperaturen ook liever geen sauna of douche. 
- Ga je naar een gebied boven de poolcirkel of hoog in de bergen van Noorwegen, zorg dan dat jouw camera in een stevige, waterafstotende tas zit. Verder is het een goed idee om extra batterijen in jouw borstzakje te stoppen om ze op temperatuur te houden. Het gebeurt namelijk nogal eens dat de batterijen bevriezen waardoor de camera niet meer werkt.
- Na een excursie is het heerlijk opwarmen in de sauna's van het hotel.

Kan ik in Lapland mobiel bellen?
Finland heeft het dichtste mobiele telefoonnetwerk ter wereld en je hebt daardoor overal in Fins Lapland bereik, afhankelijk van je provider. Bij extreme temperaturen kan je batterij echter wel langzamer gaan werken.

Elektriciteit
De netspanning en de stopcontacten in de Scandinavische landen zijn gelijk aan Nederland. Voor het opladen van de mobiele telefoon kan je eventueel ook het stopcontact in de badkamer gebruiken (welke normaal voor een scheerapparaat gebruikt wordt). Je hebt dan geen wereldadapter nodig.

  • Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.
  • Je hebt geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.
  • Het voltage in Finland is 230 volt.  

Fotograferen of filmen
Ga je naar een gebied boven de poolcirkel, zorg dan dat je (video)camera in een stevige en waterafstotende tas zit. Verder is het een goed idee om een extra stel batterijen in je borstzakje te stoppen, zodat ze op temperatuur blijven. Het gebeurt namelijk nogal eens dat de batterijen bevriezen zodat de camera het niet meer doet. Ook gaan batterijen eerder leeg bij temperaturen (ver) onder het vriespunt.

Fotograferen van het Noorderlicht
Basis instellingen voor alle digitale camera’s:
• ISO waarde: 400 of 800 ISO. Wellicht zijn ook lagere waarden mogelijk (200 of 100 ISO); kwestie van
uitproberen!
• Diafragma: f 2.8 - f 4.0. Bij voorkeur niet de grootste opening (kleinste diafragma-waarde) om vignettering te
voorkomen. Vignettering is het donkerder worden van de hoeken van de foto.
• Sluitertijd: 10 - 45 seconden; kwestie van uitproberen!
• Gebruik een draadontspanner of de ingebouwde tijdontspanner van de camera om beweging van de camera bij het afdrukken te voorkomen.

Andere tips:
• Wees voorbereid! Zorg dat de camera batterij volledig is opgeladen en zorg voor voldoende ruimte op de
geheugenkaart.
• Wees geduldig! Het Noorderlicht is een natuurlijk fenomeen, dus daarmee gezegd ook onvoorspelbaar.
• Een zo donker mogelijke omgeving is aan te raden voor het maken van noorderlichtfoto's.
• Een groothoeklens laat een groot deel van de lucht zien. Wanneer het noorderlicht alleen laag bij de horizon te zien is kan ook een standaardlens of lichte telelens worden gebruikt.
• Het gebruik van een statief of ander vast voorwerp, zoals een muurtje of de grond, is vanwege de lange
sluitertijden noodzakelijk.
• Een mooie voorgrond kan de foto extra aantrekkelijk maken. Denk aan een opvallende boom aan de zijkant van de foto. Ideaal is een spiegelend wateroppervlak!
• Bekijk - bij digitale camera's - regelmatig het resultaat van de gemaakte foto's op het schermpje achterop de
camera. Pas zo nodig de instellingen bij. Denk dan vooral aan de sluitertijd en eventueel de ISO-waarde.
• Een zaklamp is handig om in de duisternis bij te lichten, bijvoorbeeld om de camera in te stellen.

En het belangrijkste advies: geniet van dit grootse spektakel!

Geldzaken
Je betaalt in Finland met euro’s (EUR).
Banken zijn op maandag t/m vrijdag over het algemeen geopend van 08.15 tot 15.00 uur. In enkele grote steden zijn banken die op zaterdag geopend zijn. Verder zijn er natuurlijk in vrijwel alle
steden en dorpen pinautomaten. Vlieg je naar de bestemming, dan kan je uiteraard op het vliegveld geld pinnen. Betalen met een pinpas is over het algemeen ook mogelijk.
Betalen met creditcard kan bijna overal (veelal met pin dus zorg dat je deze code weet!). In de grotere winkels, hotels en restaurants worden ze over het algemeen wel geaccepteerd.

Paspoort / visum
Natuurlijk reis je met een geldig paspoort of identiteitskaart. Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit is het raadzaam om bij de ambassade of via internet te informeren of het nodig is een visum aan te vragen.

Douanebepalingen
Je mag alcoholische drank vanuit een ander EU-land vrij invoeren, op voorwaarde dat aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
• De drank is bedoeld voor eigen gebruik of voor je familie
• Je vervoert de drank zelf naar een EU land (Zweden/Denemarken)
Let op: je mag nooit een vergoeding vragen voor de meegenomen alcohol, ook niet om de kosten te dekken. In dat geval wordt de invoer door de douane niet meer gezien als zijnde "voor eigen gebruik".

Europese richtlijn betreffende eigen gebruik
De EU heeft een richtlijn opgesteld waarmee vastgesteld kan worden of het om privégebruik gaat:
• 10 liter sterke drank (boven 22%)
• 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%)
• 90 liter wijn
• 110 liter bier

Invoeren van tabakswaren
Personen van 18 jaar of ouder mogen vanuit een ander EU land tabakswaren voor eigen gebruik (of voor familie) vrij invoeren.

Invoeren van medicijnen
We raden je aan om medicijnen in de eigen handbagage mee te nemen. Vraag jouw apotheker om een
geneesmiddelenpaspoort, dat je eventueel aan de douane en andere autoriteiten kan tonen.

Tijdsverschil
Er is een uur tijdsverschil tussen Nederland en Finland: het is in Finland het gehele jaar één uur later.

Thuisblijvers
Laat thuisblijvers weten waar je verblijft!
Hotel Kirikeskus
Kiririnteentie 1 
97900 Posio  FINLAND
+358 40 836 7217 

Fooien
Het geven van fooi is niet verplicht en ook lang niet altijd gebruikelijk.

Uit eten
De Finse keuken heeft zowel Scandinavische als Russische invloeden. Er is een aantal (regionale) specialiteiten ontstaan dat het proberen meer dan waard is. In de eerste plaats heb je meestal een ruime keuze aan visgerechten, waarvan zalm (‘lohi’), meerforel (‘siika’), regenboogforel (‘kirjolohi’) en Baltische haring (‘silaka’) de bekendste zijn. Rendier en ander wild zijn zeer geliefd, terwijl ook Fins paaslam of grote gekookte ham tot over de landsgrenzen bekend geworden zijn. Over het algemeen zijn de vleesgerechten, met uitzondering van rendier en wild, meestal beïnvloed door de Europese keuken. Deze gerechten worden vaak, net als in Nederland, gecombineerd met aardappelen.
De Finnen hebben een eigen eetpatroon:
• Ontbijt 7.00-9.00 uur.
• Lunch 11.00-13.00 uur: dit is veelal een uitgebreide maaltijd, vaak warm.
• Avondeten 17.00-18.00 uur: vaak minder uitgebreid, bijvoorbeeld brood, hoewel een tweede warme maaltijd als soep ook mogelijk is. Vaak gevolgd door fruit en zoetigheid.
• In de avond eten veel Finnen nog iets lichts, bijvoorbeeld yoghurt.

Alcohol en roken
De prijs van alcohol ligt boven de gemiddelde prijzen in Nederland, zeker in de restaurants. Het gebruik van alcohol in het verkeer is in zijn geheel niet toegestaan, dus ga na het nuttigen van alcohol niet meer achter het stuur zitten. Bier is nog te verkrijgen in de supermarkt tegen redelijke prijzen, zeker als men kiest voor lokaal bier.

Alarmnummer
Neem bij problemen/klachten eerst contact op met de verantwoordelijke dienstverlener of meld dit bij de receptie. De contactgegevens vind je in de informatie bij de reisbescheiden. Indien deze het probleem niet verhelpen, verzoeken wij je ons dit direct te laten weten zodat wij in de gelegenheid kunnen worden gesteld een oplossing te vinden. In uitdrukkelijke noodgevallen zijn wij als volgt bereikbaar:
Tijdens kantooruren: +31 (0) 20 4621040
Buiten kantooruren: +31 (0) 70 314 5220 (ANWB Alarmcentrale)
Voor politie/brandweer/ambulance bel je het alarmnummer 112.
Dit nummer geldt voor alle landen.

Kluis
Wij raden je aan om in de accommodatie een kluisje te huren voor waardevolle voorwerpen en papieren. Informeer hiervoor bij de receptie. Vaak wordt hiervoor een borg gevraagd en bij inlevering van de sleutel ontvangt je deze retour.

WINTERSPORT & WINTERBELEVING

Skiën en snowboard (dit is een algemeen verhaal. Bij ons is maar 1 piste)
Het alpineskiën speelt zich in Scandinavië af tussen de 400 en 1500 m hoogte. Doordat de boomgrens in Finland op ca. 900 m ligt, ski je vaak tussen de bomen door!
In alle skigebieden vind je uiterst moderne faciliteiten en er zijn geen of nauwelijks wachtrijen bij de liften. Er is verhuur van alle uitrusting, van carve-ski’s tot snowboards met bijpassend schoeisel (zie hieronder). Er wordt in
al deze skisporten les gegeven.
 De openingstijden van de liften kunnen per plaats en per seizoen verschillen. Natuurlijk liggen in alle skicentra gratis plattegronden en brochures met informatie over openingstijden en evenementen voor je klaar.
In de nacht heeft de natuur (of het sneeuwkanon) voor verse sneeuw gezorgd die al zorgvuldig is aangeharkt door de grote machines die ’s nachts over de berghellingen kruipen. De alpine skipistes worden over het algemeen perfect onderhouden. Bij temperaturen lager dan –20°C worden stoeltjesliften vanwege het onderkoelingsgevaar stopgezet en kan alleen gebruik gemaakt worden van sleepliften. Ook bij harde wind kunnen stoeltjesliften en gondels stilgelegd worden.

Langlaufen
In alle gebieden zijn geprepareerde en gemarkeerde loipes van verschillende lengtes uitgezet. Het terrein is over het algemeen heuvelachtig, zonder al te steil klimmen of dalen. Uitrusting is overal te huur. Het zal zich verbazen hoe weinig mensen je onderweg tegenkomt. Geniet van de rust, ruimte en prachtige vergezichten. Houd wel rekening met de vroeg invallende duisternis, en als je erg avontuurlijk van aard bent, neem dan een kompas mee om verdwalen te voorkomen.

Rijden op een sneeuwscooter
Ervaring in het besturen van een sneeuwscooter is niet nodig. Wel dien je een geldig rijbewijs te tonen. Vergeet dit dus niet mee te nemen! Lange tochten zijn niet geschikt voor mensen met rug- of nekklachten. Zwangere vrouwen wordt afgeraden mee te gaan op een sneeuwscootersafari.
Bij de sneeuwscootersafari’s zit je met twee personen op één sneeuwscooter en wissel je halverwege de excursie van bestuurder.
Je bent tijdens de safari verzekerd voor het veroorzaken van schade aan de sneeuwscooter met een eigen risico van ca. €500 tot €1000. Het is mogelijk om het eigen risico af te kopen; dit is een verzekering die je van te voren af kan sluiten € 10 pp. Bij eventuele schade betaal je zelf het eigen risico aan de verhuurder en vraagt om een bewijs van betaling. Bij thuiskomst stuur je de schadeclaim met het bewijs van betaling naar Unigarant; zij verzorgen de verdere afhandeling. Let op! De lokale politie controleert ook sneeuwscooterbestuurders regelmatig op het gebruik van alcohol. Het is ten strengste verboden onder invloed te rijden, iedereen die positief wordt bevonden kan meteen worden opgepakt.

Excursies algemeen
Wanneer je een excursie hebt geboekt raadpleeg de reisdocumenten of de reisleider voor de tijd en plaats van vertrek.Voor alle excursies in Lapland geldt dat men ter plaatse wordt uitgerust met geschikte kleding zoals een wind- en waterdichte overall, stevige laarzen, wollen sokken, handschoenen, muts en (indien nodig) een helm en bril. Wel raden wij je aan om zelf voor voldoende warme onderkleding te zorgen (zie hieronder). Het is altijd het beste om in ‘laagjes’ te kleden. De thermo-overall alleen is zonder die laagjes bij echt lage temperaturen niet warm genoeg. De verstrekte laarzen/snowboots zijn meestal niet geschikt om een langere wandeling op te maken.

Kledingadviezen
Wanneer je bij lage temperaturen naar buiten gaat kan je zich het beste kleden in laagjes. De eerste laag bestaat uit thermisch ondergoed (broek en shirt met lange mouw van synthetisch materiaal) en dunne sokken of kniekousen (ideaal is 70% wol/30% synthetisch); de tweede laag uit een ski-pulli of dunne fleece trui met een sportbroek van katoen of fleece; daaroverheen trek je een dikke trui (wol of fleece) aan, met een skibroek en wollen (ski)kousen; de buitenste laag bestaat uit ski-jack of winterjas, (bivak)muts en sjaal, handschoenen of wanten, met stevige bergschoenen of laarzen met profielzool.
Het is handig om zowel dunne (fleece of wollen) handschoenen mee te nemen als dikkere wanten die daar overheen gedragen kunnen worden. Zorg dat de sokken en kniekousen die je draagt niet knellen!
Wanneer je een excursie maakt waarbij thermo-overkleding wordt uitgereikt (zie hierboven) kan je beslissen of je wel of niet je ski-jack daaronder aan wilt houden, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Toiletartikelen
Soms wordt gevraagd naar een speciale huidcrème tegen de kou in Lapland en het antwoord is dan: niet nodig! Het natuurlijke huidvet is de beste bescherming die er bestaat. Een recente test door een Finse legerarts toonde aan dat mensen die hun gezicht met zo’n crème insmeren eerder wel last hebben van bevroren gezichten dan niet. Het is dus ook belangrijk dat dames geen make-up op hun gezicht doen voor een sneeuwscootersafari. Neem vlak voor een safari bij extreem lage temperaturen geen sauna of douche en ook scheren wordt afgeraden.

WINTERWEER
Winter in Finland
In Lapland heerst, vanwege de ligging boven de poolcirkel, een subarctisch klimaat. In de winter daalt de thermometer naar een temperatuur die schommelt tussen de –10°C en –30°C.
Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het meestal niet zo koud aan. Maart kenmerkt zich door zeer stabiel, aangenaam winterweer. De eerste sneeuw valt meestal in november en blijft liggen tot begin mei. De kortste dagen zijn rond Kerstmis en Oud & Nieuw. Vanaf begin februari worden de dagen merkbaar langer. Maart en april zijn bij de Scandinaviër de populairste wintersportmaanden met lange dagen, veel zon en
voldoende sneeuw. Tijdens de paasdagen zijn de meeste wintersportcentra al lang van tevoren volgeboekt.
De poolnacht In het noorden van Scandinavië, boven de poolcirkel, is er midden in de winter een korte periode waarin de zon in het geheel niet opkomt. Wel is er rond twaalf uur ’s middags een vaag licht te zien boven de horizon. Bovendien weerkaatst de witte sneeuw al het (kunst)licht dat er aanwezig is dus echt helemaal donker is het niet. Noorderlingen spreken dan ook eerder van een ‘blauwe schemer’ dan van een ‘zwarte duisternis’.
Naarmate je dichter bij de Noordpool komt duurt de poolnacht langer en is het lichtverschijnsel dat rond het middaguur te zien is minder sterk of helemaal afwezig.

Noorderlicht
Het noorderlicht, officieel ‘Aurora Borealis’ genoemd, is een prachtig natuurverschijnsel dat in het noorden van
Scandinavië en bij een heldere vrieslucht te zien is. Enorme lichtbundels bewegen zich dan langs de nachtelijke hemel. Een onvergetelijke ervaring, vooral als je midden in de natuur bent en de stilte allesoverheersend is. Het noorderlicht kan wit zijn, als wapperende vitrage, maar soms kan je meemaken dat het als een lichtshow voortdurend verandert van kleur, sterkte en vorm. Zeldzaam zijn de dwarrelende veelkleurige ‘gaswolken’ in roze, purper en violet, vergelijkbaar met de regenboogkleuren in een olieplas. Je ervaart het noorderlicht het beste buiten de stad in de donkerte van de natuur.

Bewoonde wereld
Lapland is ongeveer even groot als Portugal maar heeft slechts 180.000 inwoners (en ruim 200.000 rendieren). 

Winkels en apotheek zijn in Posio zelf en dat is 10 km verderop. Er is geen lokaal openbaar vervoer daar naar toe. Wij hebben geen auto gehuurd. Je zou een taxi kunnen laten komen. Tel: +358 16 372 1555.
Ons hotel biedt transfers aan voor ongeveer € 13 per persoon retour.

We hebben gelukkig volpension in ons hotel.

Veel informatie vind je op https://www.lapland.nl

Paklijst checklist

Documenten

  • geldig paspoort of identiteitskaart
  • geldig rijbewijs (voor het besturen sneeuwscooter)
  • Eventueel annuleringsverzekering & reisverzekering

Geld

  • portemonnee Finland heeft Euro's
  • pinpas en creditcard

Medisch

  • de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC+ European Health Insurance card)
  • zorgverzekeringspas of polis/verzekeringsnummer zorgverzekering
  • eventuele medicijnen, reservebril/-contactlenzen, oordoppen, reisziektetabletten
  • medisch paspoort

Eten & drinken

  • een hervulbare fles voor water (je kunt in Scandinavië water uit de kraan drinken)
  • evt. tussendoortjes, zoals energierepen, ontbijtkoek, marsen, snickers, enz.
  • evt. zakje chips of nootjes voor 's avonds

Persoonlijke uitrusting

  • sportieve, warme en lekker zittende broeken (of legging)
  • pulli's/truien die je in lagen kunt dragen onder de thermo overall
  • skibroek/skikleding voor langlaufen en evt skiën
  • evt slippers en badjas voor in de sauna 
  • tijdschriften/boeken/spelletje(s) Graag in de app vermelden welk spel je hebt ingepakt
  • warme winterjas, muts en handschoenen
  • warme onderkleding/thermo ondergoed
  • sportieve, warme (berg)schoenen of laarzen met goed zoolprofiel
  • nachtkleding
  • warme sokken/skikousen
  • hand-/voetenwarmers
  • stevige (afstelbare) rugzak

Persoonlijke verzorging

  • toiletartikelen (denk aan regels voor vloeistoffen in de handbagage!)
  • gezichtscrème met zo laag mogelijk vochtgehalte (winterzonnebrand/ski crème)
  • zonnebril
  • evt skibril wel handig tijdens husky safari's en skiën
  • lippen balsem, vaseline

Mobile devices in je handbagage

  • mobiele telefoon
  • evt laptop/tablet/muziekspeler/e-reader
  • foto-/filmapparatuur
  • extra batterijen/accu/geheugenkaartjes (in de kou gaat de batterij snel achteruit)
  • opladers

Inbegrepen excursies

Dag 2. Huskysafari 
Met de huskyslee ga je vandaag het Riisitunturi National Park verkennen. Heerlijk, met de wind in je gezicht tussen de met sneeuw bedekte, overhangende bomen door. Met 2 personen op een slee zodat je zelf in de gelegenheid bent de husky's aan te sturen. In een Lapse Tipi kan je naderhand opwarmen onder het genot van warme bessensap. Duur: ca. 2 uur.

Dag 3. Sneeuwscootersafari naar de rendierboerderij 
Na een introductie voor het gebruik van de sneeuwscooter ga je op weg naar de rendierboerderij. De tocht leid je langs het Riisitunturi National Park waar je waarschijnlijk al de eerste rendieren tegenkomt. Op de rendierboerderij vertelt de herder over zijn nomadenbestaan en laat hij je kennis maken met zijn rendieren. Op de terugweg naar Posio kan je weer vol gas over de meren scooteren. Duur: 4-5 uur.

Dag 4. Langlaufen 
Een introductieles in de technieken van het langlaufskiën. De gids neemt je mee op een tocht van ca. 2 uur om de omgeving te verkennen en je nog wat tips te geven bij het langlaufen. Na de lunch heb je de mogelijkheid om op eigen gelegenheid verder je technieken te ontwikkelen en de omgeving te verkennen op de ski's. Duur: ca. 2 uur.

Dag 5. Sneeuwschoenwandelen en ijsvissen 
Ga mee ijsvissen in het duizend merengebied van Posio. Met de sneeuwschoenen ondergebonden kan je eenvoudig de diepe sneeuw trotseren op zoek naar de juiste visplek. Met enig instructie van de gids kan je je geluk gaan beproeven terwijl je geniet van de rust van het Finse landschap. Duur: ca. 3,5 uur

Dag 6. Wandeling ijswaterval Posio
Wandeling gaat naar de Karouoma kloof in het Riisitunturi National Park. De gids laat je een paar mooie plekken van dit park zien waaronder de enorme ijswaterval. Deze excursie is inclusief picknick lunch. Duur: ca. 3 uur.

 

Een bijzondere reis die je eens in je leven wilt hebben gemaakt

Noorderlicht
Elektrisch geladen deeltjes worden door de zon met hoge snelheid het heelal in geslingerd waardoor het noorderlicht ontstaat. Deze geladen deeltjes buigen af naar de polen onder invloed van het magnetisme en dan botsen ze op moleculen in de atmosfeer en geven ze licht. Het noorderlicht is het beste te zien als het donker is. De kans om het noorderlicht of Aurora Borealis te zien is het grootst in de periode september tot en met maart. Wij gaan dus in hét seizoen om het noorderlicht te kunnen zien. Bovendien zitten we op een goede plek en gaan we er vaak op uit in de natuur waardoor we de kans op het vergroten op het aanschouwen van het noorderlicht.

Verblijf
We verblijven in een eenvoudig familiehotel inclusief volpension. Dit kleinschalige hotel is gelegen in de bossen, aan de rand van het Riisitunturi National Park en aan de oevers van het bevroren Kirintöjärvi meer. Het meer is een ideale plek om het Noorderlicht te spotten. Je stapt het hotel uit en loopt zo het bevroren meer op! Door de ligging is dit ideaal voor liefhebbers van rust en natuur. Naast het hotel is een skipiste en liggen langlaufloipes. Het hotel beschikt over 3 sauna's, een lounge met open haard, bar, 3 sauna's waarvan eentje aan het meer en een keramisch atelier.
Je verblijft in een 2-persoonskamer met douche of bad en toilet. 

Programma:

Zaterdag vertrekken we met een vroege vlucht vanaf Schiphol naar Finland. Daarna stappen we in de bus en genieten nog ongeveer 2 uur van het landschap op onze rit naar ons hotel. We verkennen de omgeving en komen bij van de reis op je kamer, bij de open haard of in de sauna.

Zondag huskysafari (inbegrepen)

De huskysafari wordt door veel Finland bezoekers gezien als het hoogtepunt van de vakantie (naast het noorderlicht natuurlijk). De sensatie van het besturen van een huskyslede ga je vandaag ervaren. Laat je meeslepen door de besneeuwde bossen en over de witte vlakte van het meer en ervaar de serene rust.

Maandag   sneeuwscootersafari naar rendieren boerderij (inbegrepen).

Vandaag ga je per sneeuwscooter over bevroren meren en door de bossen naar een rendierboerderij. Na een uitgebreide rij-instructie gaat we op pad. Bij de boerderij ontmoet je hét symbool van Lapland en maken we kennis met de Sami cultuur. We leren werpen met een lasso om rendieren te kunnen vangen en leren over het nomadenbestaan van de Sami. 

Dinsdag Langlaufen (inbegrepen). 

Vandaag gaan we onder begeleiding van de gids een mooie tocht van ca. 2 uur maken op de lange latten door de bossen en langs het meer. We beginnen met een introductieles in de technieken van het langlaufskiën. Samen met de gids verkennen we de omgeving en onderweg krijgen we nog wat tips bij het langlaufen. Na de lunch heb je de mogelijkheid om op eigen gelegenheid verder je technieken te ontwikkelen en nog een langlauftocht te maken.

Woensdag Sneeuwschoenwandeling en ijsvissen (inbegrepen). 

Vandaag maken we een traditionele Arctic wandeling in de besneeuwde natuur. Met speciale sneeuwschoenen over onze schoenen kunnen we op de sneeuw lopen.Voel de magie van Lapland in het stille bos. Met de gids zoeken we een mooie stek op één van de meren bij het hotel om te ontdekken hoe succesvol we zijn in het ijsvissen. 

Donderdag Korouoma kloof en ijswaterval (inbegrepen).

De Korouoma kloof is gelegen in het Riisitunturi National Park. Met de gids maak je een wandeling door de kloof naar deze enorme ijswaterval en toont ons een paar mooie plekken in het park. Onderweg geniet je van een picknick lunch.

Vrijdag vrije dag 

Een fijne dag om bij te komen van de avonturen van de afgelopen dagen. Deze dag deel je naar eigen wens in. Geniet van een heerlijk warm drankje bij de open haard, ontspan in de sauna en/of maak een wandeling over het bevroren meer. Ter plaatse kun je ook een excursie bijboeken zoals de Sneeuwscooter safari naar het noorderlicht of ijskarten. Een dag skiën behoort ook tot de mogelijkheden.

Zaterdag Terugreizen

's Ochtends worden we bijtijds opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Rond 14.30 uur komen we weer terug op Schiphol

Deze reis is inclusief:

  • Retourvlucht Comfort Class (Economy is volgeboekt) met 20 kg ruimbagage 
  • Transfer
  • 7 overnachtingen in een hotel in een 2-persoonskamer  o.b.v. volpension (7x ontbijt en diner en 6x lunch).
  • Genoemde 5 activiteiten
  • Thermokleding (overall, laarzen, handschoenen, wollen sokken en helm)

Bijkomende kosten:

  • Facultatieve excursies 
  • Fooien
  • Lunch en drankjes
  • Reis- en annuleringsverzekering (zelf eventueel regelen)
  • Etc.

Extra informatie:

  • Deze reis wordt geboekt via Vakantiexperts en zij zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en dus is ook de garantieregeling van SGR van toepassing.
  • De combinatie van reisdiensten die wordt aangeboden is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kun je aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. De ANVR-organisator is ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. De organisator beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om terug te betalen en te repatriëren ingeval van insolventie. Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 vind je op www.anvr.nl/basisrechtenpakketreis.pdf. 
  • Bij extreme weersomstandigheden zoals bij sneeuwstormen wijzigen programmaonderdelen of worden niet uitgevoerd.
  • Door de kans op erg lage temperaturen in Lapland is het aan te raden warme kleding mee te nemen die je onder de overall aan kunt trekken. Denk hierbij aan thermokleding, skibroek, warme jas of wollen trui.
  • Per 2 personen is er één sneeuwscooter of husky slede beschikbaar. Halverwege de tocht wordt gewisseld.

Wie gaat mee het Noorderlicht opzoeken?



Wat :    Week Lapland
Waar :    Finland
Wanneer :    zaterdag 09 maart
Tijd :    05:15 uur
Prijs :    € 1940,00 (€ 1890,00 voor leden) Vlucht, volpension, 5 activiteiten
Organisator :    Jeannette
Reservelijst

Je bent van plan deze deelname te verwijderen. Wat wil je doen?